lunes, 27 de agosto de 2012

L’estanc de la Plaça compleix 160 anys


La Garriga. Nascut l’any 1852, l’Estanc de la Plaça és la tabaqueria més antiga del país. Sis generacions de la família fundadora han passat per l’establiment situat a la Plaça de l’Església.

L’estanc ha persistit dues guerres i ha fet negoci amb tres monedes diferents: el maravedís, la pesseta i l’euro. La fidelitat dels seus clients fa la crisi més suportable tot i la caiguda de la venda dels diaris.

                                                          De l’espardenya al tabac de liar
 

Originàriament, al 1783, l’edifici era una botiga d’espardenyes, espart i cordills. Isidre Font i Torras, l’antic botiguer, deixava clar la seva filosofia del negoci mitjançant la inscripció que encara hi ha a la pedra de la llinda de la porta de l’estanc: “Si enta casa hi ha bonansa noy sera si fas fiansa”. Fou el 19 de juliol de 1852 quan Josep Calls aconseguí la llicència de venda de tabac i va estar al capdavant del negoci fins el 1873, juntament amb la seva dona Escolàstica Soler. Seguidament el seu fill, Pablo Calls, i  tres generacions més van passar fins que l’actual propietari, Ramón Bertran, va agafar l’estanc al 2002.

                                             Estanc de la Plaça al 1903
 
Molt ha canviat l’ofici des dels seus inicis. “Hi havia dues marques de ros espanyoles i cinc de negres i fins els anys 60 es venien a granel”, afirma Bertran. A més, es restringia l’accés al tabac, la compra i la venda quedaven limitades per les cartilles de racionament. Des del 1965, es va diversificar l’oferta de tabac i es començà a vendre revistes i diaris en petites quantitats. Seguidament, es va optar per la venda d’objectes de papereria. Actualment, l’estanc ofereix més d’un centenar de marques de tabac, diaris i revistes, llibres i col·leccions. També es fan recàrregues de mòbils i jocs d’oci com la Loto 6 49 i sortejos especials de la ONCE.
 
Com a curiositats de 160 anys d’Història sabem que l’horari dels estancs a la meitat del S.XIX era duríssim, obrien a les cinc del matí fins a les onze
del vespre, d’abril a setembre. Si tenien un cavall no havien de pagar impostos i se’ls i estava concedit la utilització d’una escopeta de marca.
Abans de la Guerra Civil, la tabaqueria es feia càrrec del sortidor de benzina del poble, situat a la plaça però, en acabar el conflicte es va eliminar. També s’estava obligat a tenir pots de vidre per guardar el rapè, el tabac en pols que estava de moda ensumar.
 
                                                                                  L’actual propietari de l’establiment i la seva filla




En aquests 160 anys d’Història, el negoci ha evolucionat molt. Últimament, degut al preu, el tabac de liar torna a vendre’s molt. Però, tot i aquesta novetat, el tabac era, és i serà un producte de fidels fumadors: “Tenim clients centenaris que han fumat fins els 95 anys”, recorda Bertran.
Entre la espardenyeria i el tabac l’establiment porta 229 anys de presència ininterrompuda  al poble
L’actual propietari manté l’esperança a seguir amb la botiga i traspassar el negoci a una de les seves filles i a futures generacions. “Esperem que tot i la crisi puguem sortir-ne endavant i el negoci duri molts anys més”.
                                                                                                                                                                                 
 
 



 

jueves, 12 de julio de 2012

El meu 1er REPORTATGE!!!!! :)


                    PROFESSIONS AMB SENTIT
En la gran crisi que vivim és difícil trobar feina però, encara més, treballar del que t’agrada. Fins a on podem potenciar els sentits dins el nostre ofici? D’on sorgeix la força i inspiració de ments molt creatives?
                                                                                           MILA MARTÍNEZ HERNÁNDEZ
 
Krizia Robustella, 26 anys, és la modista més jove en debutar a Cibeles.
Jordi Panadés Vidal, cuiner experimental iniciat al món de l’Hostaleria més selecta.
Raúl Sánchez Reyes, musicòleg i productor, guanyador del millor disc de música electrònica als premis de la música de la revista Dj One 2009.
Jimmy Boyd, ex director de la producció de perfums Rochas, col·laborador de multinacionals: Margaret Astor i Myrurgia. Actualment és un perfumista alternatiu.

                                                                    
Ens trobem davant quatre professionals que en el seu dia a dia potencien al màxim els seus sentits per a complir les seves necessitats bàsiques. Tots ells reconeixen la gran sort que tenen al poder exercir el que els agrada i de la manera més relaxada, deixant-se emportar.

La creativitat és innata a la persona o s’aprèn?
Krizia Robustella, la dissenyadora catalana més mimada del moment, creu com la resta d’entrevistats que ningú pot ser original si no té unes idees prèvies, i per això cal conèixer, explorar molt, imitar els teus referents. Una eina bàsica que utilitzen com a ritual abans de crear és Internet. En el cas del perfumista Jimmy Boyd, la inspiració li ve normalment mentre cuina. Una idea creativa també sorgeix després de viure, absorbint com una esponja; les escenes de pel·lícules, plasmant al teu record imatges de viatges, etc. En definitiva, de la vida quotidiana. “Però, perquè hi hagi creació cal aportar novetat- exclama Raúl Sánchez- i això només serà possible amb altres condicionants com el nostre ingeni, el grau d’inspiració, tenir més estímul creatiu o menys.” Cal dir que el  musicòleg està submergit en un projecte que consisteix a produir bandes sonores i mai deixa de banda les seves grans influències de la música clàssica i la pràctica constant de tocar un instrument; el piano.



Segons un estudi de “Proceedings of the National Academy of Sciences” els músics es comuniquen millor perquè fan servir tots els seus sentits per reproduir una peça musical. Aquest entrenament multisensorial també millora les habilitats comunicatives orals i escrites, així com la lectura. Un músic identifica més fàcilment a un interlocutor pel seu timbre de veu i interpreta millor els seus moviments labials i facials. Diversos estudis també demostren que tocar un instrument augmenta la memòria i el rendiment a les matemàtiques.
 
 
 
I quin paper juga l’atzar? Tothom és capaç d’aconseguir el mateix nivell de creativitat?
Com s’ha comentat anteriorment i afirmen estudis psicològics no tothom és igual de creatiu. Hi ha gent com el musicòleg entrevistat que afirma que els artistes han de tenir unes capacitats innates però, sense deixar de banda el treball constant que portarà a l’èxit. Raúl Sánchez és l’únic que assegura, que ja des de petit tenia molta facilitat per aprendre música. Ell troba que el seu sentit del ritme i de l’escolta estava molt desenvolupat: “per mi aprendre música era una forma divertida i creativa de fer matemàtiques”.
Totes les fonts directes entrevistades opinen que ha de ser un mateix qui busqui la sort i fer actes encaminats a aconseguir els objectius. Per tenir èxit cal: treball, esforç, constància i molta paciència. Curiosament tots els professionals creatius entrevistats tenen aquestes característiques i es defineixen com a tossuts.

Què pot tallar les ales als genis?
“Els diners et tallen les ales- assegura Krizzia Robustella- no depèn de tu ni de ningú. Quan estava millor i vaig obrir la botiga el banquer es va sorprendre. Era el meu moment, encara que no fos el d’Espanya o el món. Ara començo a veure que molts companys tanquen.” Per a la resta de professionals, el pitjor que pot passar és haver de prescindir d’alguns dels seus sentits, en especial el que més potencien a la seva professió. Per exemple: El perfumista Jimmy Boyd no podria treballar sense el seu nas, un cuiner sense el gust no diferenciaria en profunditat els aromes. En canvi la dissenyadora de roba si podria prescindir del tacte però no de la vista, ja que mirant les peces de roba ja sap quin tacte tenen: cotó, pelfa, seda, pell, texà, etc.


Aristòtil, al segle IV a.C. va ser el primer a la història que va anomenar els cinc sentits: (gust, tacte, olfacte, oïda i vista) o “sentits especials”. Segons el llibre “El cerebro al descubierto. De la emoción a la palabra”, de Isabel Güell, 06: “La pèrdua dels sentits s’anomena agnòsia.”“ La incapacitat per reconèixer coses que es veuen sol ser l’agnòsia més freqüent.”
Segons les dades de l’Estudi Esteve sobre els sentits’09, els sentits més valorats són l’oïda (un 73%) i la vista (un 92%). Els sentits formen part del nostre instint animal i ens adverteixen dels perills externs i de la seducció. Els 104 enquestats, entre 15 i 65 anys prefereixen el tacte i la vista per ser seduïts.



Els jocs ajuden a potenciar els sentits?
Segons Krizzia Robustella, els jocs són fonamentals per adquirir i practicar la creativitat. Ella des de petita feia vestidets per les seves Barbie’s, muntava aparadors a la botiga de la seva mare, feia punt de creu i manualitats, etc. En el cas del perfumista, Jimmy Boyd, somiava en treballar algun dia amb alguna tasca relacionada amb els sentits. Al principi volia ser fotògraf. Pel que fa al musicòleg i productor, Raúl Sánchez, va convertir el piano en el seu hobby des dels deu anys.


Quins sentits apareixen als somnis d’una persona molt creativa?
Els sentits més desenvolupats d’una persona solen ser els que apareixen als somnis. Difícilment coneixem a persones que somiïn amb olors però, en el cas del perfumista entrevistat ens ho confessa. En el cas de la dissenyadora de roba diu que somia amb pisos que tenen sales connectades i tenen molts colors i molta llum. El musicòleg ens confessa que tot i no somiar amb música, si que apareixen psicofonies i sorolls estranys als seus somnis. El cuiner experimental creu que no apareix cap dels cinc sentits als seus somnis, aquests són molt abstractes i no pot assegurar que apareguin colors.



Els secrets de l’olfacte
“Els olors posseeixen una enorme capacitat de provocar-nos records molt profunds i emocionar-nos, a vegades fins i tot més que una antiga fotografia o una cançó”, afirma Carmen Agustín Pavón, neurobiòloga que recentment ha escrit un reportatge sobre les emocions a la revista Redes. Això té una explicació: el sistema olfactori segueix una ruta diferent a la de la resta de sentits. En el cas de la vista, l’oïda i el tacte; la informació que rebem viatja per diferents òrgans fins arribar a l’escorça, l’estructura cerebral on resideix la percepció conscient.
En el cas del sistema olfactori la ruta va del nas, passant per òrgans diferents fins arribar a l’amígdala; el centre del cervell emocional. Aquest punt serveix per controlar el comportament social i la presa de decisions.
Carmen Agustín revela que les persones amb bon olfacte posseeixen millors capacitats emocionals i socials. Per una banda, un estudi recent mostra que les noies que són capaces d’identificar a les seves companyes per l’olor, aconsegueixen una puntuació més alta en test d’empatia. Per altra banda, s’ha mostrat que treballar amb teràpies aromàtiques ajuda a persones amb trastorns psiquiàtrics i de socialització com: la esquizofrènia, la depressió i malalties neurodegeneratives com el Parkinson o l’Alzeheimer.
Un altra dada important és el descobriment del científic alemany, Trese Leinders- Zufall, que mostra el vincle entre el sentit de l’olfacte i el dolor. “Les persones amb una mutació en el gen SCN9A, que incapacita per sentir dolor, tampoc poden olorar”.
Un altre estudi alemany curiós és el que va realitzar Boris A. Stuck i el seu equip al fer un experiment que mostrava com els olors que percebi’m mentre dormim determinen que tinguem un bon descans, si es tracta d’olors agradables, o bé malsons si tenim al costat de la tauleta olors desagradables.


Les persones que a la seva feina focalitzen un dels seus sentits tenen més sensibilitat per a la resta?
Sí. Una comprovació és que tots els professionals entrevistats tenen clar que en el cas que tornessin a néixer triarien altre cop una professió creativa. A més, ja des de petits tenien interès pels sentits i potenciaven els altres. Un clar exemple és el cuiner experimental, Jordi Panadés, que era monitor de dansa i tocava el violí i la bateria des dels cinc anys. Raúl Sánchez té clar que en cas de no ser musicòleg i productor gràcies a les influències dels grans de la música clàssica, s’hauria decantat per a l’ensenyament. Krizzia sent una atracció cap al món de la pintura i els graffitis, tot i que en un passat li cridava l’atenció la criminologia. El perfumista Jimmy Boyd apostava per la fotografia i no descarta la possibilitat d’endinsar-se en els aromes de la cuina.



El sentit del tacte passa desapercebut
Tot i que quan parlem dels sentits normalment tenim la tendència a deixar-nos el tacte, cal tenir en compte la enorme importància d’aquest. Segons la revista Science el que toquem a cada moment canvia la nostra manera de pensar. En un experiment que van fer investigadors de Harvard i Yale i l’Institut MIT van comprovar que a l’hora de negociar sobre el preu d’un cotxe, aquells que seuen en cadires més rígides són menys flexibles a l’hora de modificar la seva postura, que aquells acomodats que seien entre coixins.
Segons un altre estudi publicat a la revista Journal of Consumer Reserch, revela que quan una persona es sent trista prefereix abraçar a un ós de peluix que contemplar una bella obra d’art. “Darrera la preferència hi ha un instint animal que compartim amb la resta de mamífers”, escriu Chris Janiszewski, de la Universitat de Florida (EUA).


En què es basa la felicitat d’una ment creativa?
“Els diners fan la felicitat, sense aquets no pots fer res”, comenta la dissenyadora. Per a Krizzia, el dia més especial de la seva vida va ser al guanyar el 080 Barcelona Fashion Week, perquè va aconseguir molts diners per poder viure bé un any. Per en Jordi Panadés, la felicitat es basa en enfocar bé els actes i assolir els objectius. Per al cuiner el dia més feliç de la seva vida va ser amb el naixement del seu germà. Per Jimmy Boyd, el dia més especial de la seva vida també coincideix amb naixements, en aquest cas el dels seus fills. Pel perfumista: “la felicitat es basa en gaudir de les petites coses i no perdre el nen que es porta a dins”. Segons Raúl Sánchez: “l’èxit consisteix en realitzar els objectius proposats a la vida, i la felicitat arriba quan un se sent agust amb sí mateix i amb les persones del seu voltant.” El musicòleg considera el dia que va conèixer a la dona que estima, com el més important de la seva vida.
 
 
 
Què significa l’amor per aquestes persones?
El perfumista té clar que: “l’amor és la sensació més forta, difícil i passional que existeix.” Es va enamorar de la seva parella quan aquesta li va demanar que li fes un perfum que la caracteritzés. Li va costar molt crear-lo però, avui dia és el perfum més venut de la seva col·lecció: Agua de Lluvia de primavera de Jimmy Boyd.
Per a la dissenyadora de roba, l’amor és bonic però s’ha de controlar. És compartir la teva vida relaxadament amb una altra persona.
“L’amor arriba quan desitges una cosa amb totes les teves forces –emfatitza el musicòleg- L’amor ple és quan aquest sentiment és correspost. I l’amor veritable quan és únic i intransferible.”
Tots els entrevistats creuen en l’amor etern però no tots en la vida eterna.
 
 
 
El valor de l’amistat
“L’amistat depèn de com la valoris i de la teva forma de ser –afirma Robustella- si ets molt exigent acabes en un cercle tancat, si et vals amb tu mateix pots tenir molts amics”.
El perfumista i el cuiner experimental troben la amistat com a sinònim de confiança però, Jordi Panadés troba l’amor més important que l’amistat perquè d’aquest en deriven els fills.
Per al productor, l’amistat pot suplir els vincles afectius de la família, compleix una funció idèntica. Raúl Sánchez parla de l’intercanvi comunicatiu entre els amics; s’escolten, es comprenen i s’aconsellen.
 
 
 
 
Quin sentit és relaciona més amb l’amistat?
Segons el llibre “La festa dels sentits” de Sebastià Serrano, 2009: “L’acte de menjar ocupa en totes les cultures un lloc de privilegi en els rituals, els hàbits i els costums relacionats amb l’amistat, l’hospitalitat, el negoci i la festa. Afavoreix el manteniment de les relacions establertes”. Si bé hem de saber diferenciar el gust del sabor. Aquest últim barreja la informació sensitiva formada pel gust, l’olfacte i el tacte que percebem al menjar. De gust hi ha quatre modalitats: el dolç, el salat, l’àcid i l’amarg.



 
Les ments creatives treballen millor en grup o individualment?
No hi ha una única resposta en aquesta qüestió. Per una banda, la dissenyadora de roba i el cuiner experimental creuen que és millor el treball individual per no distreure’s i que la feina surti bé. Altra cosa és que es comparteixin idees amb altres professionals per aconseguir una de millor.
“M’avinc més amb artistes, gent de veritat, que amb la gent de la moda -comenta Krizzia Robustella- sóc artista, com qui pinta un quadre o fa un graffiti. A la moda es perd l’essència.”
Per altra banda, el perfumista és partidari del treball en equip i el musicòleg és contundent quan diu: “la unió si fa la força”. Després de la seva experiència col·laborant amb diversos productors creu que la interacció contínua entre artistes de diferents disciplines és més gratificant i aprens molt més.

                                                          
El futur de la felicitat
Els sentits estan interconnectats i les respostes dels nostres entrevistats sembla que també. Tots coincideixen a creure que la humanitat serà menys feliç en un futur.
Jordi Panadés mostra la seva lògica quan diu: “La humanitat serà molt menys feliç perquè som molts, tots volem coses i no hi ha per a tothom.” Segons les paraules del cuiner experimental creu però, que la tendència serà cap al conformisme.
Per a Krizzia Robustella, el problema de la infelicitat vindrà donat per l’economia, que ens incita a viure d’una manera consumista.“Digues-li a un nen que deixi el Messenger, la Play i jugui a bàsquet”. La dissenyadora també critica l’estat anímic de la població: “La gent està pitjor, tu vas pel carrer i dones un cop a algú sense voler i t’escridassa. Abans la gent era més educada, ara estan a la defensiva.”
Raúl Sánchez creu que en aquests moments ja hi ha pocs habitants del planeta que siguin feliços, no troba solució a curt ni a llarg termini. El musicòleg troba la causa d’aquesta infelicitat en les ambicions i ànsies de poder de les persones que tenen el control del món i no mostren la seva part humana.
Jimmy Boyd té la esperança de que el cicle on estem vagi tornant de mica en mica als valors reals i ens connectem més amb els sentits:

                      “Que no només mirem, sinó que intentem veure.
                       Que escoltem enlloc de només sentir.
                       Que assaborim més i empassem menys.
                       Que no tan sols respirem, sinó que també olorem.
                       Que palpem enlloc de només tocar.”

domingo, 15 de enero de 2012

Diumenges i festius no es pot vendre tabac

A la Garriga, i a la resta de pobles i ciutats de Catalunya ja no es pot vendre tabac els diumenges i festius. Fins aquest any, la Llei del Comerç de Catalunya prohibia obrir els estancs els diumenges, així com altres comerços. Però, si és cert que hi havia una tolerància en l’obertura d’estancs que a la vegada venguessin premsa, ja que aquesta és diària. Aquesta tolerància ja no hi és, i des de aquest nou any 2012 ,els estancs que compleixen ambdues funcions només podran obrir els diumenges i festius per a complir la segona.

Cartell informatiu de l'Estanc de la Plaça



En el cas del meu poble, La Garriga, l’estanc de la Plaça on treballo des de fa més de set anys s’ha vist obligat a exercir aquesta norma fil per randa. Així doncs, dies com avui hem hagut de posar una cortineta per tal de tapar el tabac i aïllar-lo de la resta de productes per tal d’evitar cap tipus de conflicte amb els clients.
Tot i així, els fumadors que necessitin comprar tabac el podran trobar a les màquines dels bars però això sí, a un cost més elevat: quinze cèntims més per paquet. Els fumadors de tabac de liar hauran de comprar el que necessiten uns dies abans ja que aquest tipus de tabac no ho trobaran a altres indrets. El mateix succeeix amb la gent que ha de comprar cartrons de tabac, purets, etc.

alguns dels purets i tabac que només es troben als estancs



Queda clar que el servei d’estanc i tabac queda tancat els diumenges i festius però també queda prohibida la venta de productes associats a l’Estat com ara: segells, certificats mèdics, lletres de canvi, etc. Així doncs, els estancs que comparteixin negoci de tabaquera i de quiosc podran vendre la resta de productes: premsa, col·leccions i fascicles, DVD’ s, revistes, contes, cartolines i altres elements de papereria, etc.


servei de papereria

diaris i revistes

contes i llibrets per pintar

Aprofitant la proximitat i experiència en el negoci, a l'Estanc de la Plaça (1852) que és el més antic de Catalunya, sabem que hi ha la possibilitat de que en un futur a s’hagi d’ocultar qualsevol marca o imatge referent al tabac perquè no inciti a la gent a fumar. En altres països de la Unió Europea ja s’ha començat a aplicar aquesta normativa de la Llei anti tabac. No es descarta la possibilitat de aplicar el mateix mètode que a les farmàcies: classificar el tabac en calaixos per ordre alfabètic i tapats a la vista dels clients.